چیپ تصویر CMOS در دوربین مداربسته
چیپ تصویر CMOS در دوربین مداربسته یا به اصطلاح Complementrymetal-oxide semiconductor ابتدا در سال 1963 توسط شرکت Fairchild Semiconductor ابداع گردید. در حال حاضر، بکارگیری این سنسور ها در دوربین های مداربسته بسیار رواج یافته است.
نحوه عملکرد و ساختار سنسور های CMOS
به طور کلی، وظیفه سنسور تبدیل نور دریافتی از تصاویر به سیگنال الکتریکی است. چیپ های تصویر قسمتی از ساختار دوربین ها محسوب می گردند که نور دریافتی را به سیگنال های الکتریکی تبدیل می کنند. سپس این سیگنال ها به صورت تصاویر ویدئویی ضبط می شوند. ساختار سنسور ها بسیار شبیه به سلول های خورشیدی است و از چندین میلیون پیکسل، فتوساید یا فتودیود تشکیل شده است. نور دریافت شده از قسمتی از تصویر، در این پیکسل ها ذخیره شده و سپس تبدیل به الکترون می شود. این الکترونهای آزاد شده سپس به ولتاژی معین تبدیل و پس از آن توسط یک تقویت کننده تبدیل به سیگنال آنالوگ می شوند. سیگنال تولید شده توسط کانورتر ADC تبدیل به سیگنال دیجیتال می گردد.
سنسور ها توانایی ثبت تصاویر را به صورت رنگی ثبت ندارند. به همین دلیل فیلتری در برابر سنسور تعبیه می شود که امکان ثبت تصاویر را به صورت رنگی فرآهم می کند. دو نوع فیلتر رنگ با نام های فیلتر RGB برای ثبت رنگ های قرمز، سبز و آبی و فیلتر CMYG برای رنگ های فیروزه ای، سرخابی، زرد و قرمز وجود دارد.
بیشتر بخوانید: داهوا جی پی اس خودرو
مزایای استفاده از سنسور CMOS
استفاده از تکنولوژی سنسور های CMOS در دوربین های مدار بسته شامل مزایا و معایبی است که در ادامه به طور خلاصه به آن اشاره می کنیم:
معایب سنسور CMOS
بیشتر بخوانید: هایک ویژن نصب دوربین مدار بسته
تفاوت چیپ تصویر CMOS با CCD در چیست؟
دو سنسور CMOS و CCD شامل فتودیودهایی هستند که در پنل های خورشیدی نیز استفاده می شود. اساسا هم تمام وظایف آنها یکسان است. این دو سنسور نور را به الکترون تبدیل و در نهایت به تصاویر قابل نمایش تبدیل می کنند.
اما CCDها در مقایسه با CMOSها در تاریکی، حساسیت بیشتری نسبت به نور دارند. در نتیجه تصاویر را با کیفیت بهتری در محیط های کم نور ثبت می کنند. سرعت پردازش تصویر در این تکنولوژی با کندی همراه است. همچنین به دلیل گرمایی که در هنگام پردازش تولید می کند، سبب کاهش کیفیت تصاویر می شود.
علاوه بر این مصرف بالای انرژی، گران قیمت بودن آن و همچنین عملکردی مشابه CMOSها، باعث شده است تا CMOSها طرفداران بیشتری پیدا کنند. اغلب از این نوع تکنولوژی در دوربین های مدار بسته هایک ویژن استفاده شود. از طرفی این فناوری توانسته با پیشرفت های روز افزون، سبب افزایش کیفیت تصاویر و عملکرد بهتر شود.